Det avhengighetsskapende spillet

I de siste årene har media informert oss om hvor farlig spillavhengighet er. Derfor skal jeg i denne artikkelen undersøke om spill faktisk er så annerledes fra bøker og film, og hva som egentlig gjør dem så avhengighetsskapende.

Image

Spilleavhengighet er et ord som ofte blir brukt i forskjellige sammenhenger og kan noen ganger bli misbrukt om såkalte gamere. Spillavhengighet er ifølge hjelpelinen.no ”når du som spiller ikke lenger har kontroll over spillingen din. Spillingen dominerer livet i forhold til tanker, følelser og atferd.”. Denne beskrivelsen blir brukt til å beskrive både barn så vel som voksne. Selv om spillavhengighet her blir definert er det fremdeles stor uenighet i hva symptomene og omfanget av spillavhengighet er. (Hjelpelinjen.no)

 

Image

 

Det finnes også noen som blir besatt av bøker og serier. Flere har sikkert opplevd å bli oppslukt av en god bok og lest til langt på natt. Mange har også sikkert hørt foreldre som sier at man får firkantede øyne av for mye tv-titting. Dette tyder på at folk også blir oppslukt av andre medier enn spill. På internettet florerer det med symptomer på bokavhengighet. For eksempel, har buzzfeed.com en liste med 25 symptomer på at man er avhengig av bøker (Buzzfeed.com, 2014). I hvilken grad de faktisk indikerer avhengighet er tvilsomt, men listen oppfyller noen av hjelpelinjen sine krav. Dessuten skriver Jean Hannah Edelstein at bokforlag bruker merket ”avhengighetsskapende” som en god egenskap ved gode bøker (Jean Hannah Edelstein, 2009). Dette tyder på at bokavhengighet blir framstilt som noe positivt.

 

I løpet av 2013 har hjelpelinjen fått 982 samtaler fra spilleavhengige. De er som oftest menn i alderen 25-39, men det betyr ikke nødvendigvis at det ikke finnes spilleavhengige i alle aldre (Hjelpelinjen.no, 2013). Det store antall henvendelser betyr at spillavhengighet er et problem i dag. Staten har til og med kommet med en handlingsplan angående spillavhengighet der de ønsker å håndtere konsekvensene og oppfordrer fordre til å ta kontroll over barnas spilling (Regjeringn.no, 2010). Andre typer mediaavhengighet fikk ikke i nærheten av like stort fokus og tyder på at spillavhengighet, ifølge myndighetene, er mer alvorlig en for eksempel bokavhengighet.

 

Det er flere grunner til at spillavhengighet er mer alvorlig. For det første bruker spill andre og flere virkemidler for å oppsluke spilleren en bøker og filmer. Det viktigste virkemiddelet er selvfølgelig at spilleren er en aktiv del av spillopplevelsen. Dette blir oppnådd ved hjelp av interaktivitet. I tillegg til interaktivitet har spill gjerne en kontrollerbar hovedperson og en stor verden. Denne verdenen blir da mer virkelig enn i bøker og filmer og er enklere å bli oppslukt i. Spesielt utsatt er folk med andre problemer og som ikke har styr på hvor mange timer de spiller (Richard T. A. Wood, 2007). Dette er ikke like lett i bøker der man heller blir oppslukt av et mysterium enn selve virkelighetsfølelsen.

 

Spill gir en ofte også kjappe belønninger etter at oppdrag er utført. Dette gir en opplevelse av progresjon og en følelse av mestring. Eksempler på slike spiller for eksempel ”Candy Crush” der man stadig blir bombardert med poeng og en stemme som sier hvor flink du er. Som kjent liker mennesker å drive med ting de er gode på.

Derfor kan dette også være en årsak til spillavhengighet, nemlig at man får oppleve en annen verden der man er god og ikke har noen problemer. Også denne måten skiller spill seg fra bøker og film.

 

At man kan spille sammen er også en viktig grunn til spillavhengighet. På nettet kan man gjennom spill finne venner man kan spille sammen med og som er mer på å få spilen mer engasjert i spillet. Kombinerer man venner, et nøye utarbeidet poengsystem og en stor og spennende verden får man en sterk avhengighetsskapende blanding som nesten kan erstatte den virkelige verden(Nicolas Ducheneaut og andre, 2006). Dette blir brukt i spill som ”World of Warcraft” og er en av grunnene til at slike spill er så populære.

 

Selv om spill, film og bøker har forskjellige virkemidler går det fremdeles ann å bli avhengig av alle tre media. Likevel er spillavhengighet et stort problem. Dette har en sammenheng med at spill inneholder virkemidler som virker mer avhengighetsskapende enn dem man finner i bøker og filmer. Derfor må man huske på å spille med måte.

Litteraturliste

Bilder

Skrevet av Alexander – 1STA

Advertisements

About teacheraleks

Teacher, and Games and Learning Specialist at Nordahl Grieg Upper Secondary School in Bergen, Norway.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s